HTMI 0035

F. A. Bøhm

Farge: Sort

Tidsepoke: 1880-tallet

Selskapet F. A. Böhm var en munnspillfabrikk i Untersachsenberg. Det ble grunnlagt i 1850 av Friedrich August Böhm, og sammen med C. A. Seydel Söhne og F. A. Rauner utviklet det seg til et av de største selskapene i Klingenthal-området. Dette trekkspillet er fra 1880 årene.

 

Firmaets grunnlegger var utdannet fiolinmaker og giftet seg med datteren til en tidligere munnspill-produsent. Produksjonen ble utvidet i 1854 med produksjon av konsertinas og 1883 med trekkspill. For å lykkes med bedriften valgte man ikke å selge varene gjennom forhandlere i Klingenthal og Markneukirchen, men å distribuere med egne forretnings-kontakter.

 

Eksporten skjedde i alle fem kontinenter. 1887 og 1900 kom nye fabrikkbygninger. Rundt 1900 ble F. A. Böhm så stor at Hohner ville kjøpe selskapet. 200 personer var ansatt i selskapet og rundt 800 personer jobbet for F. A. Böhm i lekseavdelingen.

 

Ved begynnelsen av den store depresjonen (1929) fusjonerte F. A. Böhm med Seydel og Rauner. Dette kapitlet ble mislykket og avsluttet i 1933. Deretter ble deler av fabrikken lagt ned eller utleid. Produk-sjonen av harmonika ble fortsatt i liten skala, men ble avsluttet på midten av 1950-tallet. Trekkspill ble produsert litt lenger. Nye instrumenter innen elektronisk musikk utviklet seg meget vellykket og ble solgt under merkevaren Steamboat i DDR og hele det østeuropeiske markedet.

 

Med slagordet Böhm-Electronic fikk selskapet F. A. Böhm KG et godt omdømme i flere tiår. I 1972 ble det fullstendig nasjonalisert og tilknyttet VEB Klingenthaler Harmonikawerke.