Utstillingen

Første og eldste trekkspill

 

Dette er instrumenter fra før 1900. Samlingen består av diatoniske trekkspill. Dette vil si trekkspill, som i likhet med et munnspill, gir ulike toner om du trekker belgen utover eller innover.

Spillene er vesentlig produsert i Tyskland da det var her det startet. Blant høydepunktene i denne samlingen er en donasjon fra trekkspillimportøren Harald L. Schage. Dette er tre diatoniske trekkspill, bygget etter tradisjonell lest fra en av Tysklands første trekkspillprodusenter.

 

Samlingens rariteter 

 

Blant høydepunktene her er instrumentet Sheng fra ca 1100 før Kristus. Dette regnes som en av forløperne for trekkspill. Sheng er et kinesisk munnblåst instrument som også benyttes i dag innen kinesisk folkemusikk. Andre eksempler i denne samlingen er trekkspilltypen bandoneon, oppkalt etter oppfinneren: tyske Heinrich Band. Dette instrumentet regnes som et basisinstrument for arrangementer av blant annet klassisk argentinsk tango. Concertina er et annet lite trekkspill, kjent fra blant andre tegneseriefiguren Skipper’n.

 

Kromatiske spill fra 1910

 

Disse spillene samsvarer i grove trekk med dagens spill med samme tone om belgen går ut eller inn. De første av disse spillene hadde trefront. Et av spillene i samlingen har navnet Farre og er konstruert av William Farre. Farre blir gjerne kalt «guttemusikkorpsenes far» i Norge. I tillegg til omfattende musikkvirksomhet, både i Norge, Sverige og Danmark var han trekkspillfabrikant. Et av de mest sjeldne spillene i denne samlingen er et Magdeburgerspill etter Ingel A. Myhrbraaten (1881-1958), kjent trekkspiller og, senere musikkhandler. Myhrbraaten kom opprinnelig fra Jevnaker.

Fra ca 1930 og utover ble spillene vakrere i utsmykningen. Bruk av perlemor og glitrende metalldetaljer gjorde sitt inntog.

 

Henschiens Trekkspillfabrikk

 

Harald Henschien (1902 – 1968) var en norsk musiker, kompinist og forretningsmann. Han var en av sin samtids mest fremtredende utøvere på trekkspill. Etableringen av Henschiens Trekkspillfabrikk i 1936 skulle gjøre Hønefoss til en trekkspillby. I tillegg til fabrikken skapte Henschien et musikermiljø i Hønefoss med flere av landets beste trekkspillere og andre musikere. Trekkspillmuseet illustrerer produksjonen, viser komponenter og maskiner og presenterer underleverandører. Utstillingen viser et komplett utvalg av trekkspillmodellene som ble produsert ved fabrikken. I tillegg vises fotografier fra musikermiljøet og musikklivet rundt Henschien.

Stradella Rosendahl fra 1929

Concertina, oppfunnet i 1827

Tidlig kromatisk spill, produsert av William Farre

Suksessmodell: Henschien Special

Musiker og gründer Harald Henschien (Foto: Wikimedia Common)